Guide: Fixa hotellstilen med gardinskena

hotellgardiner-gardinskenor

Att hänga sina gardiner på gardinskenor har ökat betydligt i popularitet de senaste åren, mycket tack vare den populära hotellstilen med breda gardiner från golv till tak som drar blickarna till sig. Men vilken gardinskena är egentligen det bästa valet för just ditt hem? Ska jag välja en takskena eller en väggmonterad skena? Här går vi igenom hur du får till en snygg gardinuppsättning på gardinskenor och tipsar om de olika alternativen utifrån behov och smak!

Måttillverkad gardin Viska, vit
hotellgardiner-hotellskena-upphangning

Gardinskenor eller gardinstång?
Är gardinskenor ett bättre val än vanliga gardinstänger? Egentligen är detta främst en smaksak, då en gardinstång ger ett mer klassiskt uttryck kring fönstret där själva stången får en mer dekorativ effekt, medan en gardinskena har ett mer minimalistiskt utseende där funktionen står i fokus. Gardinskenor blir dock ett allt vanligare inslag i moderna hem och här är några av fördelarna med att hänga sina gardiner på skena:

  • Flexibel solavskärmning – på en gardinskena hänger du gardinen i glid, vilket innebär att
    gardinen lätt kan dras fram och tillbaka i skenan. Flera gardinskenor är dessutom anpassade för tunga gardiner som möjliggör att även dessa glider enkelt i skenan.
  • Diskret upphängning – en gardinskena har en diskret utformning vilket gör att den smälter in i taket eller väggen. Med rätt kombination mellan skena och krok kan du även dölja en stor del av skenan med gardinen.
  • Kan monteras både i tak och på vägg – en takskena är ofta ett populärt val för den populära hotellstilen, men de flesta gardinskenor kan även väggmonteras med hjälp av väggfästen eller extra vinklar där takmontering inte är möjligt. Dessa väggfästen är utformade så gardinen fortfarande hamnar väldigt nära taket- något som inte är lika lätt med en traditionell gardinstång.
  • Smidiga tillbehör – till de vanligaste gardinskenor finns det flera tillbehör att köpa till för att få en gardinuppsättning anpassad till just dina behov! Exempelvis hörnböjar för burspråk, glid på lina för riktigt snygga hotellvågor eller varför inte en dragstav som fästs i skenan så du slipper dra i gardinen när du vill flytta den.
Trend plus takskena svart
gardinskena-upphängning-2

Dubbel takskena för extra hotellkänsla
En gardinuppsättning med dubbla gardiner är både praktiskt, trendigt och riktigt snyggt! En populär variant är att använda ett lager med skira gardiner och det andra lagret med en tjockare gardin för att enkelt justera ljusinsläppet i rummet. Denna typ av uppsättning är vanlig i sovrum där mörkläggningsgardiner ofta är att föredra, men en hotelluppsättning fungerar lika bra i övriga rum med andra typer av tyger. En ljus tunn gardin tillsammans med en tjockare mörk skapar snygga kontraster, men det är också riktigt snyggt att satsa på en tunn och en tjockare gardin ton i ton för en enhetlig och harmonisk känsla.

För denna uppsättning är det smidigt att satsa på en takskena med dubbla spår men det går också utmärkt att montera enkla gardinskenor i dubbla lager för samma effekt. Här kan du läsa mer om hur du får till den perfekta hotellkänslan med gardiner i dubbla lager.

dubbel-gardinskena-hotelluppsättning
gardiner-solskydd-kampanj-sommar-1

Fingerkrok eller gardinkrok – kombinationen skapar stilen!
Visste du att olika slags gardinkrokar ger olika veck? Gardinkrokar eller rynkbandskrokar är perfekta för böljande hotellvågor, medan de traditionella fingerkrokarna för små, tätare veck ger en annan känsla på din gardinuppsättning.

Olika skenor kan kombineras med olika krokar för bästa resultat (se nedan tabell). Den nätta u-skenan är exempelvis ett populärt val tillsammans med rynkbandskroken för en stilren wave-uppsättning, medan Alex-skenan med fördel kombineras med fingerkrokar med låg fattning, även kallad glidkrok, om du önskar dölja så mycket som möjligt av skenan med gardin.

Här kan du lära dig mer om olika gardinuppsättningar och se hur du får till snyggast möjliga resultat med de olika krokarna!

gardinskena-uppsättning-1
hotellgardin-vida-wave

Vilken gardinskena ska jag välja?
Idag finns det en uppsjö av skenor på marknaden och vi har full förståelse för att det kan kännas lite svårt att välja. Utöver våra vanliga gardinskenor, så hittar du även motoriserade skenor i vårt sortiment – perfekt för den som söker lite extra vardagslyx!

Nedan hittar du en sammanställning av våra vanligaste gardinskenor och dess egenskaper. De flesta av våra gardinskenor kan beställas måttanpassade upp till 5 meter.

Du kanske också gillar:
Så skapar du hotellkänsla
Gardiner i olika rum

Loading